Wat is impregneren? Waarom zou ik impregneren & hoe doe ik het? (hydrofoberen)
- Geplaatst op
- Door Aaron
- 0
Imprégner is Frans voor ‘doordrenken’. En doordrenken is precies wat je doet met impregneren: je doordrenkt een muur met een impregneermiddel. Maar wat zijn de voordelen hiervan? En als je dit wilt doen, hoe doe je dat dan? Lees snel verder in deze blog!
Wat is impregneren?
Impregneren betekent het vuil en waterafstotend maken van een object, zoals een muur of tegel. Tijdens de werkzaamheden wordt een impregneermiddel aangebracht met een kwast/verfroller of onder lage druk tegen de muur gespoten. Dit vormt een laagje tussen de muur en de bron van het vocht. De meest geïmpregneerde muren zijn dan ook de buitenmuren, maar ook in badkamers en keukens kan dit worden toegepast. Impregneren is relatief goedkoop en heeft een groot aantal voordelen. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om hun muren en tegels op deze manier te beschermen.
Als men het over impregneren heeft, dan wordt ook weleens de term hydrofoberen gebruikt. Dit is een specifieke vorm van impregneren die vaak voor wordt toegepast voor het waterafstotend maken van bijvoorbeeld muren en daken. Hydrofoberen betekent ook letterlijk waterafstotend maken.
Waarom impregneren?
Impregneren biedt verschillende voordelen.
- Beschermen tegen vocht. De hoofdreden waarom mensen besluiten een object te impregneren is om dit te beschermen tegen vocht. Dit is dan ook het grootste voordeel. Zo kan een geïmpregneerde muur geen vocht doorlaten en zal daardoor gezonder blijven en minder schimmel vertonen. Eén van de beste manieren om doorslaand vocht op te lossen is daarom impregneren.
- Geïmpregneerde muren worden minder snel vuil. Schimmel en aanslag kan niet goed aanhechten. Dit levert bijvoorbeeld in de badkamer een groot voordeel op. Dit heeft echter wel als gevolg dat een geïmpregneerde muur ook niet kan worden overgeschilderd. Houd daar dus rekening mee voordat je de werkzaamheden uitvoert.
- Brandwerend. Impregneermiddel voor gevels heeft ook brandwerende kwaliteiten, waardoor de veiligheid van een gebouw verbetert.
- Isolatie. De meeste impregneermiddelen hebben eveneens een isolerende werking. Dat is natuurlijk voor je gevels een uitstekende kwaliteit.
- Gemakkelijker schoonmaken. Als er uiteindelijk toch aanslag op je muur begint te vormen, of iemand heeft je gevel met graffiti 'verrijkt', dan is dit makkelijker te verwijderen.
- Goedkoop. Vergeleken met andere methodes om problemen met vocht tegen te gaan, is impregneren relatief goedkoop. Dit is uiteraard niet het geval als je muren aan een renovatie toe zijn.
Muren impregneren. Zo doe je dat zelf
Impregneren kan je door een professional uit laten voeren, maar met een beetje voorbereiding, kan dit ook prima zelf. Let wel goed op in welke periode van het jaar je dit doet. Tijdens regen of vrieskou kan er niet geïmpregneerd worden. Daarom gebruikt men vaak de zomermaanden om gevels en muren te impregneren. Volg deze stappen voor het impregneren van je gevel.
- Begin met een uitgebreide inspectie en reiniging van de gevel. Controleer tijdens de inspectie op kleine beschadigingen zoals scheuren en voegen, afgebrokkeld pleisterwerk etc. Gebruik vervolgens een geschikte gevelreiniger om de muur schoon te maken. Controleer na het reinigen nogmaals de gevel. Vaak komen er nu nieuwe beschadigingen tevoorschijn. Zorg dat deze hersteld zijn voordat je de gevel gaat impregneren.
- Plak de ramen, deuren en kozijnen goed
- Trek kluskleren aan en bescherm jezelf. We adviseren om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen tijdens het impregneren.
- Nu ben je klaar om de muur of gevel te impregneren. Onze impregneer kan je als volgt aanbrengen. Breng het impregneermiddel in royale mate aan met bijv. een drukspuit. Voor het beste resultaat raden wij je aan nog een laag (nat op nat) aan te brengen. Dit zal de tijd totdat de gevel opnieuw geïmpregneerd moet worden aanzienlijk vergroten. Zorg ervoor dat de gevel het middel goed kan opnemen, door te zorgen dat deze minimaal een aantal uur kan intrekken.
TIP: Werk verder van onder naar boven tijdens het impregneren. Kijk hierbij wel goed uit dat er geen onveilige situaties ontstaan als je werkt vanaf een ladder!
Is de muur na het impregneren nog wel ademend?
Impregneermiddelen zijn tegenwoordig bijna altijd dampdoorlatend. Dit houdt in dat vocht van binnenuit, zich een weg naar buiten weet te vinden. Op deze manier voorkom je vochtophoping binnenshuis (vochtplekken, schimmelvorming e.d.).
Ons impregneermiddel is voor minimaal 70% dampdoorlatend. Dit wil zeggen dat het vocht (damp) wel van binnen naar buiten kan, maar andersom (bijv. vocht door regen) is de gevel hiertegen beschermd.
Blijven de waterdruppels op de muur staan na het impregneren?
Ons impregneermiddel voor gevels is op waterbasis. Deze trekt dus iets meer in de steen. Dit houdt in dat het de poriën afsluit. Hierbij blijven er geen druppels op de stenen staan. Functioneel gezien is er geen verschil. Soms geeft men de voorkeur aan de druppels op de gevel. Dit is echter een kwestie van smaak.
Ten slotte
Nu is je gevel weer beschermd tegen vocht, schimmels en zure regen. Echter, dit betreft vocht dat van de buitenkant op de gevel komt. Optrekkend vocht uit de grond wordt niet tegen gegaan met impregneren. Let er dan ook op dat de kruipruimte, spouwventilatie en dakrandaansluitingen in orde zijn!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...