Hoe kies je de juiste toiletpapier dispenser voor jouw zaak?
- Geplaatst op
- Door Ellen
- 0
De uitbraak van het Corona virus in Nederland en de getroffen maatregelen, zorgden voor een ongekende run op toiletpapier. In heel Nederland was vrijwel geen toiletpapier meer te krijgen. Gelukkig was dit probleem enkele dagen later opgelost en is er inmiddels overal weer toiletpapier verkrijgbaar. Maar waar laat je al die rollen? Zet je ze allemaal los in het toilet of gebruik je een zogenaamde dispenser? In deze blog gaan we in op de verschillende typen dispensers en waar je op moet letten bij de keuze voor een dispenser in jouw zaak.
Hoe kies je de juiste dispenser?
De keuze van de juiste dispenser voor toiletpapier begint bij een analyse van het toiletbezoek. Hoe vaak wordt het toilet bezocht en hoe vaak wordt het toilet schoongemaakt (en de toiletrollen aangevuld)? Ook is het van belang het type bezoek te analyseren. Zijn dit de werknemers van het eigen bedrijf, cafégangers of scholieren? Bij de laatste twee gevallen is er een groter risico op baldadigheid en vandalisme, dan bij werknemers of restaurantbezoekers.
Verder zijn factoren zoals de hoeveelheid ruimte in het toilet, de beschikbare financiën, het esthetische ontwerp en de duurzaamheid van de dispenser van belang bij de keuze.
Hoog versus laag frequent toiletbezoek en -onderhoud
Wanneer het toilet vaak bezocht wordt, zoals in de horeca, scholen of bedrijven, is het aan te raden om te kiezen voor een dispenser met jumbo toiletrollen (met een lengte van 380 meter). Locaties die minder bezocht worden, kunnen volstaan met een mini jumbo rol (180 meter) of standaard toiletpapier (200 tot 400 vellen per rol).
Wordt een locatie regelmatig schoongemaakt, dan kunnen ook de toiletrollen regelmatig aangevuld worden. Dit betekent dat een dispenser met één of maximaal twee rollen volstaat. Indien de toiletrollen minder vaak aangevuld worden, is het aan te raden om te kiezen voor een dispenser die meerdere toiletrollen bevat. De afgelopen jaren zijn er steeds meer dispensers op de markt gekomen waarbij de eerste rol helemaal gebruikt wordt, voordat de tweede rol beschikbaar wordt. Dit bespaart veel papier ten opzichte van dispensers waar dit niet het geval is. Dan komt men namelijk voor de keuze om een rol die ver op is, te laten hangen met het risico dat de bezoeker zonder toiletpapier komt, of de rol te vervangen en daarbij dus ongebruikt toiletpapier weg te gooien.
Hoog risico op vandalisme
Naast de frequentie van het onderhoud en bezoek is het bij toiletpapier van belang de hoeveelheid vandalisme en baldadigheid op het toilet in te schatten. Dronken cafébezoekers, baldadige scholieren of dieven die gericht zijn op het stelen van toiletpapier: met de juiste dispensers kan je dit tegengaan.
Dispensers zijn verkrijgbaar in plastic en in roestvrij staal uitvoering. De laatste is duurder, maar ook ‘hufterproof’. Minder risico op slopen dus. Ook zijn er dispensers waar een tegengewicht is ingebouwd. Dit voorkomt dat de rol eindeloos doordraait en toiletpapier op de grond beland. Dit bespaart niet alleen papier- en schoonmaakkosten, maar voorkomt ook het opzettelijk verstoppen van het toilet.
Tenslotte zijn veel dispensers voorzien van een slot. Diefstal van toiletpapier komt zeker niet alleen in Corona-tijden voor, maar ook daarbuiten. Toiletruimtes bij wegstations zijn hierbij een geliefd doelwit, maar ook op kantoor verdwijnen regelmatig wc-rollen. Niet alleen het slot op de dispenser voorkomt dit type diefstal. Vaak is de dispenser zo ontworpen dat de rol pas verwijderd kan worden als deze helemaal leeg is.
Overige aandachtspunten
Naast de eerder genoemde aandachtspunten, zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden bij de keuze van een dispenser. Ten eerste: hoeveel plek is er in de toiletruimte? De ruimte van het ‘kleinste kamertje’ verschilt flink per locatie. Voor zeer kleine ruimtes zijn er dispensers die in de muur ingebouwd worden en daardoor ruimte besparen.
Ook zijn er plekken waar extra hygiëne van belang is. Hier is het aan te raden een dispenser met losse vellen te gebruiken. De bezoekers raken enkel het vel aan dat zij gebruiken. Kruisbesmetting via toiletpapier wordt hiermee tegengegaan.
Denk daarnaast ook na over de vorm van de dispenser. Dispensers met een platte bovenkant worden tijdens toiletbezoek vaak gebruikt om persoonlijke bezittingen (telefoon, sleutels, portemonnee) op te leggen, of drinken op te zetten. Het risico op verloren voorwerpen is hierbij groot. Ook komt een halfvol glas bier van een vorige toiletbezoeker de uitstraling niet ten goede. Door te kiezen voor een dispenser met een ronde bovenkant, voorkom je dit probleem.
Tenslotte
Huchem levert diverse toiletrollen en dispensers. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen welke dispenser geschikt is voor jouw situatie, of behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met kiezen!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...