Alles over onthardingzout: wat is het en hoe werkt het?
- Geplaatst op
- Door Ellen
- 1
Hoog energieverbruik en hoge kosten door hard water? Met het juiste gebruik van onthardingszouten voorkomt u dit probleem. Maar wat is dat precies, en hoe werken deze zouten? Lees het hier!
Waarvoor wordt onthardingszout gebruikt?
In de huidige tijd van zorgen over klimaatverandering, wegwerpmaatschappij en een tekort aan energiebronnen denken veel mensen na hoe minder energie te gebruiken. Door elektrische apparatuur goed te onderhouden, bespaart u niet alleen kosten, maar verbruikt u ook minder energie.
In vrijwel ieder huishouden en bedrijf is (warm-)waterapparatuur te vinden, zoals wasmachines, vaatwassers en waterbehandelingsinstallaties. Deze apparatuur heeft echter veel te lijden van kalkaanslag dankzij ‘hard water’. Leidingen raken sneller verstopt, het energieverbruik neemt toe en zeep en schoonmaakmiddelen lossen slechter op.
Gelukkig is dit te voorkomen met het gebruik van een waterontharder. Dit verlaagt de hardheid van het water, zodat apparatuur langer mee gaat. Samengevat levert het gebruik van onthardingszout de volgende voordelen op:
- Minder kalkaanslag (ketelsteen) en verstoppingen
- Apparatuur en leidingen gaan langer mee
- Lager energieverbruik
- Minder schoonmaakmiddel nodig
Wat is hard water?
De hardheid van water wordt gedefinieerd als de concentratie van metaalionen in het water. Dit wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH of D°). Waterbedrijven zien water met een hardheid tussen de 8 en 12 dH als ‘gemiddeld water’. Daarboven spreekt men van hard water. Een lagere graad verwijst naar zacht water. In Nederland verschilt de hardheid van het water per regio. De hardheid van het water in uw regio is terug te vinden op de website van het lokale waterbedrijf, of bij de landelijke hardheidskaart van waterbedrijf Vitens
Hoe werkt onthardingszout?
De meest voorkomende ionen in ons (drink-)water zijn calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+). Deze ionen slaan neer na een reactie met carbonaat (CO32-). Het bekendste is de witte neerslag van calciumcarbonaat, vaak kalkaanslag of ketelsteen genoemd. Met behulp van onthardingszouten worden de metaalionen uit het water verwijderd. Dit gaat de neerslag tegen. Deze onthardingszouten bestaan vaak uit natriumchloride (NaCl), simpelweg keukenzout. De calcium en magnesium ionen in het water binden zich aan de chloride ionen uit het zout. De ionen blijven achter op de ionenwisselaar (filter) en vervolgens afgevoerd naar het riool. Hierdoor kunnen de metaalionen niet meer neerslaan als calciumcarbonaat (CaCO3) of magnesiumcarbonaat (MgCO3). Zo wordt de aanslag in leidingen en apparatuur tegen gegaan.
Kun je keukenzout gebruiken als ontharder?
Onthardingszout heeft dezelfde chemische formule als keukenzout. Toch wordt het ten zeerste afgeraden om keukenzout te gebruiken als onthardingsmiddel. Door de fijne structuur van keukenzout klonteren de aparte zoutkristallen gemakkelijk samen. Hierdoor werkt de waterontharder niet meer goed en ontstaan verstoppingen.Met speciale onthardingszouten heeft u geen last van deze problemen. Huchem levert het zeer zuivere Broxo onthardingszout van Akzo Nobel, bestaande uit 99,9% NaCl. Dankzij de unieke structuur van het zout en grofheid van de korrels tussen de 6 en 15 mm, worden verstoppingen voorkomen. Dit zout is geschikt voor professioneel en thuisgebruik. U voorkomt storingen en verstoppingen van bedrijfsapparatuur en huishoudelijke apparatuur en tegelijkertijd vermindert u uw energieverbruik!
Onthardingszout kopen?
Ben je overtuigd van het nut van onthardingszout? Dan kun je bij ons direct onthardingszout kopen. Heb je nog vragen over hard water of het gebruik van onthardingszout? Neem dan contact op!
Hallo,
Als een deel van het zout in je zoutvat voor de waterontharder is samengeklonterd, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:
1> Controleer de vochtigheidsniveaus: Voordat je het samengeklonterde zout aanpakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving waarin het zoutvat zich bevindt niet te vochtig is. Zorg voor een droge opslagruimte voor het zoutvat.
2> Verwijder het samengeklonterde zout: Als je het samengeklonterde zout uit het zoutvat wilt halen, kun je proberen het voorzichtig te breken met behulp van een hulpmiddel zoals een houten lepel of een ander niet-scherp voorwerp. Probeer het zout voorzichtig af te brokkelen tot kleinere stukken, zodat het weer los en korrelig wordt.
3>Zeven of filteren: Als het zout nog steeds samenklontert nadat je het hebt afgebrokkeld, kun je een fijne zeef of filter gebruiken om de klonten te scheiden van het losse zout.
4>Preventieve maatregelen: Om toekomstige samenklontering te voorkomen, kun je overwegen om vochtabsorberende materialen, zoals rijst, toe te voegen aan het zoutvat.
Beste,een deel van zout is samengeklonterd,hoe krijg ik dit uit zoutvat (waterontharder)
Hallo Hans. Zouten zijn in kleine hoeveelheden juist essentieel voor leven.